ZZP’er? Dit verandert er voor jou in 2021

Welkom op onze kennisbank. Bij AIM geloven we erin dat het delen van specifieke kennis binnen onze sector bijdraagt aan een succesvolle plaatsing! Want wie kan delen, kan immers ook vermenigvuldigen! Wij geven u daarom een exclusieve inkijk in diverse behandelde casussen, delen we recruitmentkennis en schrijven we interessante whitepapers over uiteenlopende (recruitment)vraagstukken. Dit artikel gaat over de veranderingen voor ZZP’ers in 2021.  Here we go…

Voor ZZP’ers verandert er vanaf 2021 het e.e.a. op financieel gebied. Dat heeft te maken met fiscale veranderingen. Bij AIM werken we veel met ZZP’ers voor onze complexe interimopdrachten. Speciaal voor hun zetten we deze veranderde zaken eens op een rijtje! 

Zelfstandigenaftrek omlaag

Helaas. de zelfstandigenaftrek wordt de komende jaren verlaagd. Over 2020 mag je nog € 7.030 aftrekken, over 2021 nog € 6.670. Deze vermindering gaat door totdat de zelfstandigenaftrek in 2036 uitkomt op ongeveer € 3.200.

Belasting eerste schijf omlaag

Wel is er een bedrag van € 500 miljoen gereserveerd om de arbeidskorting voor alle werkenden – dus ook voor zzp’ers – te verhogen. Des te hoger die korting is, des te minder belasting hoef je te betalen. Verder gaat het tarief van de eerste belastingschijf iets omlaag van 37,35% naar 37,10%. Volgens het kabinet gaan zzp’ers er hierdoor netto niet op achteruit.

Maximale aftrek omlaag

Of dit echt zo is, zal moeten blijken. Zeker als je winst hoger is dan € 68.500. Het maximale percentage waartegen je kosten mag aftrekken, daalt volgend jaar namelijk met 3%. Dit geldt niet alleen voor bedrijfskosten, maar bijvoorbeeld ook voor hypotheekrente, partneralimentatie, giften en bijzondere zorgkosten. De aftrek van zulke kosten bedraagt in 2021 nog maximaal 43%. In 2022 daalt dit verder tot 40% en in 2023 tot 37,05%.

Startersaftrek

Ben je onlangs gestart als zzp’er of ga je dat in 2021 doen? Dan heb je recht op een extra aftrekpost, de startersaftrek. Je mag in de eerste vijf jaar dat je bedrijf bestaat in totaal drie keer de startersaftrek claimen. Per keer gaat het vooralsnog om een bedrag van € 2.123. Je komt in aanmerking voor startersaftrek als je:

  1. recht hebt op zelfstandigenaftrek én
  2. in de voorafgaande vijf jaar tenminste één jaar geen ondernemer was én
  3. in deze periode hooguit twee keer de zelfstandigenaftrek gebruikt.

Bent u ZZP’er en wilt u de mogelijkheden met ons verkennen voor een Interim opdracht? Neem dan gerust contact met ons op! Dit kunt u doen door te mailen met info@aimrecruitment.nl of door ons contactformulier in te vullen op de website. Wij nemen ALTIJD contact met u op.